Nieuws

Alleen samen creëren we golfslag

Op 1 november 2023 was het zover. De lancering van De Twentse Golf. Hét samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven, scholen en instanties om droogte en waterschaarste in Twente een halt toe te roepen. Inmiddels verspreidt de golf zich in rap tempo over het coulisselandschap. Maar hoe is deze watercommunity eigenlijk ontstaan? En wat hopen we er in de toekomst mee te bereiken? We blikken samen met oprichters Stefan Nijwening, Susan Ladrak en Jan Gooijer terug én vooruit.

 

De juiste connecties

Ondanks dat De Twentse Golf nog maar net bestaat, lagen de plannen voor het samenwerkingsverband al zo’n twee jaar op de plank. Stefan: “Het is allemaal begonnen met goede gesprekken over water tussen de juiste personen. Jan en ik komen elkaar regelmatig tegen in het waterwereldje. Zo ook tijdens een sparringsmoment met de University of Twente om een algemene kennisagenda voor water op te stellen.” Rond dezelfde tijd voerde Susan Ladrak, duurzaamheidsmanager bij Grolsch, gesprekken met Vitens over het watertekort. Jan: “Grolsch maakt al sinds jaar en dag gebruik van Vitens-water voor het spoelen van de bierflesjes. Een tijdje terug kwam aan het licht dat we dit water helaas niet meer kunnen garanderen. Een flinke schok voor Grolsch en reden voor Susan en mij om in beweging te komen.” Jan, Stefan en Susan raakten met elkaar in gesprek en voelden direct aan dat ze elkaar nodig hadden om de uitdagingen van hun organisaties te kunnen overwinnen. “Droogte en waterschaarste is een gedeeld probleem. Dat betekent dat we elkaar nodig hebben om het op te lossen”, vertelt Stefan. “Wij werken alle drie bij grote bedrijven uit de regio. We hebben daadkracht en zien innovatie als een belangrijke oplossing voor het probleem. Daarom zijn wij de aangewezen personen om een samenwerking te starten.” 

 

Onze watercommunity 

Stefan, Susan en Jan ontdekten via-via dat er niet alleen bij hen behoefte was aan een kennisagenda voor water. Stefan: “Er zijn naast Grolsch veel meer bedrijven die bij het waterschap en Vitens aankloppen vanwege de droogte en waterschaarste. De hoogste tijd dus om in actie te komen.” Het prille samenwerkingsverband breidde zich uit en maakte verbinding met reeds bestaande waterinitiatieven zoals Twentse Waternet en de Waterbank. “Eigenlijk iedereen die beroeps- of bedrijfsmatig betrokken is bij droogte en/of waterschaarste in Twente, is welkom in onze community”, vertelt Susan. “Inderdaad”, vult Jan aan. “Je moet wat kunnen bijdragen op kennisvlak, maar vooral ook je nek uit durven steken. En niet alleen voor je eigen businessmodel of -case willen gaan.” Susan knikt en vult aan. “We zoeken mensen die zich verantwoordelijk voelen voor het probleem en willen bijdragen aan onze leefomgeving. Als je die intrinsieke motivatie niet hebt, ben je niet gemaakt voor De Twentse Golf.” 

 

Het gezamenlijke doel 

De drie oprichters streven ernaar om van De Twentse Golf een plek te maken waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen nieuwe oplossingen bedenken om in Twente over voldoende water te beschikken. Hier liggen een aantal ambitieuze doelen aan ten grondslag. Jan: “Als we over 2 à 3 jaar een concrete oplossing hebben die water in Twente duurzaam beschikbaar maakt, ben ik blij. Maar ik ben pas echt tevreden als De Twentse Golf kan zorgen voor fair use van water. Dat wil zeggen dat de Twentenaar met een smalle beurs betaalbaar water blijft ervaren. En dat iemand uit in een Twentse villawijk - die voor de vierde keer dat jaar het zwembad in de tuin vult - een hoger tarief betaalt. Water moet namelijk geen luxeproduct worden, maar beschikbaar zijn voor iedereen.” Dat vind ook Stefan. “Ik zou het zelf mooi vinden als De Twentse Golf ervoor zorgt dat Twente in Nederland en West-Europa straks bekend staat als hét kenniscentrum op het gebied van droogte en waterschaarste. Zoals men wereldwijd kijkt naar Delft als het gaat om dijken en deltatechnologie, zo kijken ze straks naar Twente als het gaat om water besparen, bergen en slim hergebruiken. Dat lijkt me prachtig!” 

 

Korte vooruitblik 

Met deze doelen in het achterhoofd beginnen Jan, Stefan en Susan enthousiast aan de plannen voor het komende jaar. “Het draait nu voornamelijk om het vinden van de juiste partners en het creëren van zichtbaarheid voor de Golf. Naar mijn idee zijn we al hard op weg en kunnen we halverwege dit jaar ook projecten starten die bijdragen aan onze overkoepelende doelen. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt inzetten van effluent uit het bedrijfsleven”, vertelt Jan. “Of aan het geven van gastcolleges op universiteiten en hogescholen om de kijk van studenten op het waterprobleem te krijgen”, aldus Susan. Stefan vult zijn collega’s aan: “En aan het toetsen en verfijnen van de ‘waterbalans Twente’ die we op 1 november vorig jaar presenteerden. Als we duidelijk in kaart hebben wat er in de grond zit en wat we verbruiken, kunnen we niet alleen onze gestelde doelen aanscherpen. We kunnen ook weer nieuwe toekomstplannen maken met geïnteresseerden of communityleden. Zo maken we Twente echt sámen weerbaar.” 

 

Ben jij bedrijfs- of beroepsmatig betrokken bij droogte en/of waterschaarste in Twente? Of heb jij een waterbewust plan op de plank liggen dat je graag wil delen met de community? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website en word onderdeel van De Twentse Golf!