BluElephant pronkt op Zwarte Cross
De BluElephant, een uitvinding van Jotem Water Solutions, zorgde tijdens de vorige editie van De Zwarte Cross niet alleen voor veel nieuwsgierige bezoekers. De vernuftige zuiveringsinstallatie zorgde ook voor efficiënt watergebruik op grote schaal. Hoe dat precies in zijn werk ging? We vertellen je er graag meer over.
Dat Nederland kampt met problemen zoals afnemende waterkwaliteit en zoetwatertekort is helaas niet nieuws. Maar dat deze problemen inmiddels ook de evenementenbranche raken wel. Om verdere groei van deze problemen een halt toe te roepen, bundelen steeds meer partijen in de evenementenbranche hun krachten met waterschappen en drinkwaterbedrijven. Samen zoeken zij naar oplossingen voor verbetering van waterzuivering, reductie van waterverbruik en bevordering van circulair watergebruik. In de hoop zo ook een voorbeeld te zijn voor branches buiten de evenementensector.
Hoe het allemaal begon
Eén van deze innovatieve initiatiefnemers is Jotem Water Solutions. Het team van Jotem werkte de afgelopen drie jaar samen met waterschap Vechtstromen, Hogeschool Saxion, de Koninklijke Landmacht en Wereld Waternet aan de ontwikkeling van een kleine, flexibel inzetbare afvalwaterzuiveringsinstallatie, genaamd de BluElephant. De BluElephant is een kostenefficiënte oplossing voor locaties zonder centrale afvalwaterzuivering. Na de marktintroductie van deze vernuftige zuiveringsinstallatie in 2020, was het in de ogen van team Jotem de hoogste tijd om de BluElephant te delen met een groter publiek. Een idee waar De Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. (organisatie van de Zwarte Cross) wel oren naar had.
Zo gezegd, zo gedaan
Tijdens de Zwarte Cross 2024 was het dan eindelijk zo ver. De ultieme test voor de BluElephant. Op de Playa Exoticana kon het Zwarte Cross-publiek van dichtbij meemaken hoe de BluElephant het afvalwater van maar liefst 265.500 bezoekers zuivert. Het was eigenlijk de bedoeling om het gezuiverde water rechtstreeks te lozen in het meer van de Playa Exoticana of in een beek/sloot in de buurt van het festival. Het water is immers zo zuiver en veilig in gebruik door de dubbele hygiëne stap in het proces en het nageschakelde koolfilter. Helaas was directe lozing in de omgeving voor gemeente Oost-Gelre en omgevingsdienst Achterhoek nog even een stap te ver. Geen circulaire inzet dus voor de BluElephant op de Zwarte Cross, maar focus op concrete dataverzameling.
Volgend jaar weer
Op de concrete cijfermatige resultaten van de BluElephant moeten we helaas nog even wachten. Maar het team van Jotem kan al wel concluderen dat het gebruik van de installatie op het festival een groot succes was. Doordat de BluElephant het hele weekend draaide, is er veel afvalwater van zware kwaliteit (urine) verwerkt.Hierdoor zijn alle onderdelen mechanisch getest en kan Jotem stellen dat de zelfontwikkelde besturing werkt naar behoren. Mooie resultaten die de teamspirit van zowel Jotem als de Feestfabriek versterken. Beide teams kijken uit naar een samenwerking in 2025.