Nieuws

Terugblik bijeenkomst ‘Samen aan de slag’

Waar we vorig jaar te maken hadden met extreme neerslag, is het dit jaar opvallend droog. De wisselvalligheid van het weer onderstreept de noodzaak om structureel, op regionaal niveau, samen te werken aan de veerkracht van ons watersysteem. Daarom kwamen op 24 april 2025 bijna 100 verschillende disciplines en specialisten samen. Van water- en beleidsmakers tot  ondernemers tot aan onderzoekers. Allemaal gingen zij aan de slag met de missie van De Twentse Golf: slimme oplossingen vinden om Twente weerbaar te maken tegen droogte. Hoe dit precies ging? We blikken er graag kort met je op terug. 

Een aftrap met urgentie én ambitie

Weerman Dennis Wilt trapte de bijeenkomst af met inzichten in de extremen van het Twentse klimaat. Dennis: “Door de extreme periodes van droogte zijn de prognoses zorgwekkend. Maar als De Twentse Golf zien we ook kansen. Door kennis uit te wisselen, de juiste samenwerkingen aan te gaan en zo water slim te benutten, kunnen we als regio vandaag al het verschil maken. Daar hebben we jullie hulp bij nodig!”

De koppen bij mekaar

Na de plenaire opening splitsten de bezoekers zich op in groepen. Iedere groep ging aan de slag binnen één van de vier interactieve workshops. 

 

 

1. Workshop ‘Meer druppelirrigatie uit afvalwater’

Wat zijn de kansen rond het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor landbouw? Deze vraag stond centraal in de workshop ‘Meer druppelirrigatie uit afvalwater’. De workshop is een voortvloeisel uit onze gelijknamige proeftuin. De proeftuin heeft als doel water besparen en opbrengsten te verbeteren. 

 

Tijdens de workshop werd duidelijk dat er op technisch gebied veel mogelijk is. In Nederland interpreteren we de regels voor afvalwatergebruik echter strenger dan in de rest van Europa. Daarom zijn sommige landen hier al verder in. Dit project zou de eerste in zijn soort zijn binnen Nederland. Hierdoor komen de initiatiefnemers onderweg allerlei complexe regels en vergunningseisen tegen waardoor het project anders loopt dan verwacht. De workshopdeelnemers concludeerden dat dit typisch is voor innovatieprojecten en dat de opgedane kennis beschikbaar wordt gesteld voor andere partijen die ook hiermee aan de slag willen. 

 

2. Workshop ‘Haarvaten in beeld: hoe dan?’

In de workshop ‘Haarvaten in beeld’ onderzochten de deelnemers hoe we het hydrologisch effect van kleinschalige maatregelen in Twente beter zichtbaar kunnen maken. Hierbij werd gekeken naar bestaande en nieuwe meettechnieken. De brainstorm leverde maar liefst 30 meet- en analysetechnieken op. 

 

Hoe verder? De workshopdeelnemers spraken het volgende met elkaar af om koers te zetten naar een slim meetsysteem voor de Twentse haarvaten: 

 

  • structureren en clusteren van de opgehaalde technieken.
  • opstellen van selectiecriteria (haalbaarheid, kosten, datatkwaliteit, etc.)
  • keuzes maken voor de kansrijkste technieken en die koppelen aan 5 pilotgebieden
  • uitwerken van een uitvoeringsplan (verantwoordelijkheden, partners, planning) en gebruikmaken van het netwerk van De Twentse Golf voor kennisdeling

 

3. Workshop ‘Water besparen bij bedrijven’

Door de beperkte beschikbaarheid van drinkwater voor nieuwe industrie en aanpassing van bestaande leveringscontracten, is er bij bedrijven behoefte aan waterbesparende oplossingen. In deze workshop deelden we inspiratie over hoe bedrijven dit het beste kunnen doen. En bespraken we mogelijk nieuwe, slimme oplossingen. 

 

Hoe verder? De workshopdeelnemers spraken het volgende met elkaar af voor de vervolgsessie in juni 2025: 

 

  • lopende en nieuwe initiatieven delen;
  • de initiatieven gebruiken als input voor een praktische toolkit;
  • studenten inzetten om concrete vraagstukken verder uit te werken.

 

Op deze manier versnellen we niet alleen de bewustwording, maar ook de uitvoering van de oplossingen. 

 

4. Workshop ‘De Waterbank Twente’

In de vierde workshop inventariseerden de deelnemers de kansen voor het hergebruik van restwater in Twente. Van grote platte daken op bedrijventerreinen tot reststromen uit de mestverwaarding van Twence; de potentie is enorm! 

Hoe verder? De workshopdeelnemers spraken het volgende met elkaar af:

  • Twence wordt benaderd om het idee van reststromen uit de mestverwaarding verder uit te werken.
  • Er komt een extra sessie voor de financiering van de waterprojecten.
  • We gaan als collectief de brandweer helpen met hun bluswatervraagstuk op de Twente Safety Campus 

 

Kom ook in actie 

Geïnspireerd geraakt om mee te denken over onze wateruitdaging? Noteer dan onderstaande momenten vast in je agenda en mail ons jouw vraagstuk of idee via community@detwentsegolf.nl. We horen namelijk graag wat je ideeën en/of vragen zijn. 

  • 3 juni – Conferentie: Waterbestuur in tijden van droogte & tekort
  • 17 juli – Waterevent Zwarte Cross
  • 25 september – Water Creathon: van uitdaging naar oplossing
  • 19 november – Jaarconferentie De Twentse Golf