Terugblik bijeenkomst: waterbesparing in Twente – een waardevolle vervolgstap bij Grolsch
We gebruiken allemaal een paar liter water per dag. Elke dag weer, zonder stil te staan bij hoe schaars het eigenlijk is. Met name in Twente. Hier komt ons drinkwater rechtstreeks uit de bodem. Die fijne voorraad begint op te raken. De hoogste tijd voor actie dus. De bijeenkomst op vrijdag 4 juli 2025 was een mooi voorbeeld van die benodigde actie.
Inspirerende bodem
Dit keer kwamen we samen bij de Koninklijke Grolsch in Enschede. De perfecte locatie voor dit type bijeenkomst, omdat waterbesparing bij Grolsch niet alleen een ambitie is. Het is de dagelijkse gang van zaken. Maar liefst 20 ondernemers uit de regio vergezelden ons om - samen met Sustainability Manager bij Grolsch Susan Ladrak - te praten over verschillende innovatieve manieren voor waterbesparing.
Van inzicht naar actie
Waar staan we met waterbesparende oplossingen in Twente? En wat kunnen we van elkaar leren op dit gebied? Op o.a. dit soort vragen gaven de ondernemers antwoord door ervaringen en inzichten vanuit hun eigen bedrijf te delen. Susan deelde op voorhand een algemene tip met de ondernemers. Wanneer je geen idee hebt waar je waterverbruik het hoogst is, kun je een mobiele flowmeter inzetten. Deze kan op bedrijfs-, lijn- en zelfs machine-niveau worden geïmplementeerd om waterlekken op te sporen en aan te pakken.
In lijn met de oplossing van Susan deelden de ondernemers ook nog een aantal voorbeelden:
- Twence liet zien hoe zij condens (waterdamp) uit hun productieproces terugwinnen. Met een speciaal watermanagementsysteem en een toegewijd team werken zij aan hergebruik.
- Plukon deelde hoe ze op één productielijn het waterverbruik met maar liefst 42% wisten te verlagen – simpelweg door inzicht te creëren in het daadwerkelijke verbruik.
- Grolsch gaf een inkijkje in hun proces rondom de krattenwasser. Wat eerst een blinde vlek was, bleek na metingen een grote verbruiker. Door enkele technische aanpassingen bespaart deze lijn nu structureel grote hoeveelheden water.
Ook de toekomstige circulaire waterzuiveringsinstallatie van Grolsch kwam aan bod. Samen met een team van procestechnologen, externe adviseurs en het waterschap onderzoekt Grolsch op welke manier zij haar afvalwater kan zuiveren en hergebruiken als spoelwater zónder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het bier. Een complex proces door de strenge wet- en regelgeving, maar essentieel voor verdere verduurzaming. Hopelijk kunnen we later dit jaar meer delen over deze specifieke case bij Grolsch. We sloten de ochtend af met een rondleiding door de fabriek en een lunch. Tijdens de lunch werden er al volop ideeën uitgewisseld en nieuwe samenwerkingen gesmeed. Een zeer geslaagde bijeenkomst dus!
Deel jouw uitdaging
Sta jij met jouw bedrijf voor een wateruitdaging? Meld je dan bij De Twentse Golf (community@detwentsegolf.nl). We denken graag met je mee over de juiste oplossing voor jouw case.